23 април, 2015

10 опасни мита за облачните изчисления

10 опасни мита за облачните изчисления

Неверните представи във връзка с облачните изчисления пречат на компаниите да разработят ефективна стратегия за тяхното прилагане. Експертите на Gartner развенчават 10 от най-често срещаните и заблуди за модела Cloud computing

от , 23 март 20150713 прочитания,
Cloud computing се превърна в масова тема, затова не е изненадващо, че във връзка с нея витаят толкова много митове, половинчати истини и лъжи. Повече или по-малко ИТ сигурност носи облакът на компаниите? Улеснява ли той използването на информационни технологии, или в крайна сметка усложнява управлението на разнообразни услуги? За да отговори на подобни въпроси, през есента на 2014 г., изследователската компания Gartner публикува доклад, систематизиращ някои неверни представи и митове за облачните изчисления, които пречат на компаниите да разработят ефективна стратегия за тяхното прилагане.
Ето какви са най-описните митове във връзка с Cloud computing, според Gartner:
Мит №1: “Облакът” означава преди всичко икономия на пари
Цените за използване на “облаци” намаляват, но това не се отнася за всички видове облачни услуги и в частност за използването на софтуер като услуга (SaaS). Икономията може да бъде едно от предимствата на облачния модел, но не можете да разчитате, че тя винаги ще бъде налице.
10 опасни мита за облачните изчисления
Мит №2: Ако не е облачно, вашето решение не е добро
Подобни представи са следствие от големия шум, който през последните години се вдига във връзка с Cloud computing. Срещат се организации, в които ИТ отделите наричат “облак” всякакви решения, само за да получат финансиране за тях, а после се осъществява стратегия, която не е напълно “облачна”.
Мит №3: За всичко трябва да се използват “облаци”
Този мит е свързан с предишния – счита се, че особеностите на облачния модел за желателни и приложими във всяка ситуация. Наистина, има приложения, за които облачните решения са много подходящи, но далеч не всички приложения и задачи получават предимства при пренасянето им в облака. Например, освен ако това няма да донесе някакви икономии, абсолютно неподходящо е да пренасяте в облака без никакви промени някакво наследено приложение.
Мит №4: “Така каза нашият CEO” – това е облачна стратегия
В много случаи, отговаряйки на въпроса за тяхната облачна стратегия, представителите на дадена компания казват, че правят това, което изпълнителният директор казва. Това обаче не е облачна стратегия – разработката на такава започва с определяне на бизнес целите и с провеждане на оценка за това, дали потенциалните предимства на облака ще помогнат за постигането на тези цели.
Мит №5: Необходима е само една облачна стратегия или единствен доставчик
Облачните изчисления не са едно нещо, така че облачната стратегия трябва да се изгражда в съответствие с тази реалност. Има много видове облачни услуги, модели за преход и за предоставяне, както и различни приложения. Облачната стратегия трябва да се разработва така, че да носи предимства на бизнеса – не е достатъчно просто да се спрем на един продукт.
Мит №6: Облакът е по-малко защитен, отколкото локалните системи
Това е поверие, което не се базира на резултати от реални анализи за защитеността на облаците. До момента има доста малко случаи на взлом на системи за сигурност на публични облаци – повечето инциденти от този тип се случват в локални корпоративни среди.
Мит №7: Облакът не е подходящ за критично важни системи
Облачните изчисления не трябва да се разглеждат на принципа “всичко или нищо”. Те се въвеждат стъпка по стъпка и в конкретни случаи. На този фон, не е изненадващо, че в общия случай преходът към облачен модел не започва с критично важните системи. В много организации обаче, този етап вече е преминат и облачни решения вече се използват и за критично важни приложения. Нещо повече има много компании (преминали фазата на малки стартъпи), които са “родени в облака” и развиват своя бизнес (включително критичните си операции) изцяло в облака.
Мит №8: Облак = център за обработка на данни
Ако сте решили да преминете към облачни изчисления, това не означава, че е задължително да закриете вашия собствен център за данни и да пренесете всичко в облака. Някои компоненти на информационната среда може да бъдат пренесени в облака, други да останат в дейта центъра. Облакът и центърът за данни са различни неща. Изобщо, аутсорсинг центъра за данни, модернизация на дейта центъра и преход към облака не са синоними.
Мит №9: Преминавайки в облака, автоматично получаваме всички предимства на този модел
Не мислете, че “миграцията в облака” означава, че всички негови характеристики автоматично се наследяват от по-ниските нива (като IaaS). Трябва да се прави разлика между приложения, разположени в облака и облачни услуги. Възможен е частичен преход към cloud, който носи някои предимства - например, спестяване на необходимостта да се купува хардуер. Такъв вариант може да е удачен, но това не означава, че той осигурява всички предимства на модела Cloud computing.
Мит №10: Виртуализация = частен облак
Виртуализацията се използва широко в облачните изчисления, но тя не е нито необходима, нито достатъчна за облака технология. Доста често, за силно виртуализирани и автоматизирани среди се казва, че са “частен облак”, но това не винаги е така.
Източник: Gartner Highlights the Top 10 Cloud Myths, www.gartner.com, октомври 2014

ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ - СЪЩНОСТ И ФУНКЦИИ


Uploaded on authorSTREAM by Tarzen