11 ноември, 2014

Интернет на нещата

Cisco: Ефектът от проекта "Интернет на нещата" може да е за 19 трлн. долара

Технологичният гигант прогнозира, че все повече използването на свързани технологии ще бъде в основата на конкурентоспособността на фирмите

Умното паркиране може да спести както нерви и време, така и до 22% от разходите
Умното паркиране може да спести както нерви и време, така и до 22% от разходите
© Мария Съботинова

Още по темата

Свързаните с глобалната мрежа предмети крият и своите тъмни страни
13 юни 2014
Технологията ще помогне за дистанционо поставяне на диагноза и обучение
11 мар 2014
Производителят на чипове Intel разработва пазар за милиарди чрез масово налагане на концепцията за "Интернет на нещата"
1 ное 2013
"Интернетът на нещата" е все по-близо и едва ли ще предизвика срив на глобалната комуникационна инфраструктура
25 яну 2013
Евтините сензори и безжичен интернет ще съкратят разстоянието между заобикалящите ви предмети и глобалната мрежа
24 юни 2011


Добавената стойност на концепцията "Интернет на нещата" през 2013 г. се очаква да бъде 613 млрд. долара.
Концепцията "Интернет на нещата" (Internet of Things или Internet of Everything – IoE) има за цел да свърже колкото се може повече предмети от заобикалящата ни среда с глобалната мрежа, които непрекъснато обменят информация помежду си. Това няма да се отрази само на технологиите, които ще стават все по-миниатюрни, но и на потребителските навици, както и съответно на поведението на компаниите. В един момент тяхната конкурентоспособност ще зависи не само от това да са вързани в интернет, да разполагат със собствен сайт или профил в социалните мрежи, а също да използват все по-свързани устройства и дори предмети.

Иновацията на "интернет на нещата" трябва да облекчи и оптимизира различни процеси, да създаде нови, което съответно да генерира допълнителни приходи или да спести определени разходи. По оценки на технологичния гигант Cisco през следващото десетилетие те ще достигнат 19 трлн. долара. Компанията разчита на проучване сред 7500 бизнес и IT мениджъри в 12 държави от целия свят. Според резултатите фирмите, които използват свързаността между устройства, данни, процеси и потребители, за да подобрят ефективността на своите продукти или услуги, ще реализират и най-големи печалби. Добавената стойност на концепцията IoE през 2013 г. се очаква да бъде 613 млрд. долара.
 
Повратната точка
 

"В производството ще видим все повече и повече интелигентни фабрики с автоматизирани системи, роботи, сензори, които наблюдават потреблението на енергия, веригата за доставки и качество", заяви Майкъл Гансър, вицепрезидент на Cisco за Централна Европа, по време на видеоконферентна среща тип Telepresence. Той даде за пример световния форум в Давос, в който откриващата тема не беше за икономическата ситуация по света, а панелът "Новият дигитален контекст". Според Гансър 2014 г. ще бъде повратна точка не само за IT индустрията, но и за това как информационните технологии могат да преобразят други сектори в рамките на образованието, предприемачеството, производството и услугите. Това ще се дължи на факта, че предстои най-голямата по негови думи трансформация – свързването на всичко в глобалната мрежа. Гансър даде за пример, че през 1984 г. е имало едва хиляда свързани устройства, докато през 2010 г. те са надминали 10 млрд. Очакванията на Cisco са през 2020 г. те да достигнат 50 млрд. устройства и да продължат да се увеличават със силно темпо.

"През 2020 г. в света над 50 млрд. устройства ще са свързани в мрежата, а след още няколко години може би този брой ще нарасне до 500 милиарда", коментира Гансър, без да посочи кога точно ще бъде достигнато това число.

Има и друга важна тенденция, която все повече се откроява – хардуерът е важен, но ключов фактор е софтуерът. С други думи, приложенията, които ще се появяват за тези свързани устройства, ще са много, много повече с потенциал да се увеличават с бързи темпове. В момента всяка седмица се пускат 15 хил. нови приложения, а общите сваляния през 2014 г. се очаква да достигнат 77 млрд., обяви Гансър. В момента мобилният софтуер се развива с бързи темпове, като по-голямата част от стартиращите компании в Силициевата долина и по света са именно свързани по някакъв начин с писането на програми за умни устройства.

Всички устройства и приложения ще позволят не само по-лесно и бързо общуване между заобикалящата ни среда, така и ще получаваме непрекъснат поток от информация, който да използваме за оптимизиране на дейността и ефективността. Така например, ако приемем, че интернет окаже дори само 1% ефект, в рамките на 15 години ще бъдат спестени 30 млрд. долара от гориво за гражданските авиолинии. При оптимизиране на ефективността на здравните системи за същия период ще бъдат спестени около 63 млрд. долара, а 27 млрд. долара при намаляване на неефективния превоз на товари. За да се извлекат най-големи ползи от свързаността, компаниите трябва да инвестират във висококачествена инфраструктура и инструменти, да могат да интегрират нови технологии и да разработят ефективни практики за управление на информацията, посочват от Cisco.

Визията за интернет на нещата не се защитава само от технологичната компания. Intel разработва нови миниатюрни процесори, които да могат да се поставят навсякъде. Водещият производител на автомобилни компоненти Bosch също застава зад визията за напълно свързан свят. Изпълнителният директор на компанията Волкмар Денер обяви, че "до 2015 г. всеки нов продукт ще бъде свързан".

ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ - СЪЩНОСТ И ФУНКЦИИ


Uploaded on authorSTREAM by Tarzen