05 август, 2013

Gartner: Глобалните разходи за ИТ през 2013 г. ще надхвърлят $3,7 трлн.

Gartner: Глобалните разходи за ИТ през 2013 г. ще надхвърлят $3,7 трлн.

Колебания в курса на щатския долар наложиха предишната прогноза да бъде понижена

от Надя Кръстева, 03 юли 20130887 прочитания,
trend, тенденцияРазходите за ИТ в световен мащаб, които през миналата година бяха на стойност $3,6 трлн., ще се увеличат поне с 2,1% през 2013-а и ще достигнат $3,7 трлн., предвиждат експертите на Gartner. Впрочем, преди три месеца анализаторите очакваха позитивна динамика, измервана с 4,1%, но неотдавнашните колебания на курса на щатския долар наложиха прогнозата да бъде преразгледана.

Крупният спад в търсенето на PC-та през първото тримесечие и незначителното възстановяване на потребителската активност през вторите три месеца на годината са основание да бъде понижена прогнозата за увеличаване на разходите в категорията “Устройства” – показателят за ръст от 7,9%  сега е намален до 2,8%. Ръстът би бил дори отрицателен, ако не бяха увеличаващите се доставки таблети и мобилни телефони – продажбите на тези устройства ще се увеличат с 38,9% и 9,3% съответно.
Разходите за телекомуникационни услуги ще се увеличат с 0,9% благодарение на по-доброто от очакваното преди развитие на бизнеса, свързан с фиксиран широколентов достъп.
Ръстът на разходите за корпоративен софтуер ще бъде около 6,4%. Подобрена е прогнозата за сегмента CRM решения, за което дават основание повишената активност в областта на електронната търговия, социалните мрежи и мобилните технологии.
Gartner


Източник: Gartner

ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ - СЪЩНОСТ И ФУНКЦИИ


Uploaded on authorSTREAM by Tarzen