14 ноември, 2014

Топ 10 на най-големите дарители в света

Вече сме писали за един мъж, който е наричан от сп. Форбс „милиардерът, който се опитва да се разори“ – Чък Фийни. Днес сме събрали на едно място десетимата определени за  най-големите меценати в световен мащаб. Някои от тях далеч не са сред най-богатите хора, но въпреки това заемат челни позиции в тази класация.
10. Джеймс Стоуърс – дарил 2 млрд.
index
Джеймс Стоуърс е магнат на фондовата борса, който в живота си е дарил много повече пари, отколкото е оставил за себе си. Той и жена му Вирджиния правят дарения основно на институти, правещи проучвания за лечение на смъртоносни болести като рак, диабет, сърдечни заболявания и други. Семейството на Стоуърс разполага със състояние от около 100 млн. долара.
9. Азим Премджи – дарил 2.1 млрд.
1UFS
Състоянието на индийския милиардер възлиза на около 15.9 млрд долара. Парите от неговите дарения се използват за помощ в държавните училища в Индия, а на негово име е открит и университет, който подготвя учители за работа с деца от най-бедните индийски райони.
8. Майкъл Блумбърг – дарил 2.8 млрд.
michael-bloomberg1
Кметът на Ню Йорк неизменно присъства във всяка класация за меценати. Той е участвал в повече от 850 благотворителни акции и е дарил 2.8. млрд от състоянието си, оценявано на 25 млрд. Около 200 млн. той дарява на университета, в който е учил – Джон Хопкинс.
7. Джордж Кайзер – дарил 3.3 млрд.
gk2
Най-богатият човек в щата Оклахома смята, че е задължение на правителството да даде на всяко дете равен старт в живота, но това просто не се случва. Затова хора като него се нагърбват с тази задача. Кайзер разполага със състояние от 10 млрд. долара, а през годините е дарил повече от 3.3 млрд. на държавни училища, създал е раннообразователни детски центрове и е финансирал кампании за наркозависими.
6. Илай Броуд – дарил 3.5 млрд.
eli-broad
Строителният магнат Илай Броуд съсредоточава последните години от живота си върху филантропската дейност. Неговите дарения отиват главно за медицински изследвания, създаване на Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис, както и за Мичиганския университет, в който Броуд е учил.
5. Карлос Слим – дарил 4 млрд.
gty_Carlos_Slim_Helu_forbes_thg_120307_wmain
Човекът, който измести Бил Гейтс от първото място в класациите за най-богатите хора на планетата разполага с около 70 млрд. долара. От тях мексиканеца е дарил 4 млрд. основно по програми за образование и здравеопазване в Централна и Южна Америка.
4. Гордън Мур – дарил 5 млрд.
gordon-moore_416x416
Неговото състояние се изчислява на около 4.8 млрд., а през живота си той е дарил по-голяма сума, отколкото тази, с която разполага днес. Фондацията на Мур подпомага проекти, свързани с околната среда, обучение на медицински работници и научни излседвания.
3. Джордж Соръс – дарил 8.5 млрд.
george-soros
Соръс е третият най-голям дарител в света. От 1979 г. до сега той е дарил 8.5 млрд долара, а състоянието му се изчислява на 19 млрд. Проектите, по който дарява Соръс са разнообразни и не са концентрирани само в Америка, а по цялото земно кълбо. Част от парите си е дарил за интеграция на романите в Източна Европа.
2. Уорън Бъфет – дарил 17.5 млрд.
Бъфет
За невероятната фигура на Уорън Бъфет ще пишем съвсем скоро индивидуална статия. Засега просто отбелязваме неговото второ място в тази класация.
1. Уилям и Мелинда Гейтс – дарили 28 млрд.
Dts_news_bill_gates_wikipedia
Бил Гейтс и съпругата му Мелинда може и вече да не са най-богатите хора на планетата, но в тази класация държат заслужено първото място. Състоянието на Бил Гейтс се изчислява на 66 млрд., а освен че той дарява огромна част от собствените си пари, през 2010 г. заедно с Уорън Бъфет призовават всички милиардери да дарят приживе или посмъртно минимум 50% от всичко, което са спечелили.


ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ - СЪЩНОСТ И ФУНКЦИИ


Uploaded on authorSTREAM by Tarzen