11 ноември, 2014

Високоефективният и общодостъпен Интернет на бъдещето

Високоефективният и общодостъпен Интернет на бъдещето

11 февруари 2014
1740 прочитания
0 коментара
3 одобрения
1 неодобрение

През следващите 10-15 години Световната мрежа ще стане 100 пъти по-ефективна, твърдят от Internet.org, но и по-близкото бъдеще на Интернет изглежда не по-малко вълнуващо с технологиите, които се коват в „работилниците“ на Facebook, Google, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm, Samsung и други технологични гиганти.

През октомври миналата година десетина технологични гиганта, сред които Google, Microsoft, Intel и Facebook, обединиха усилията си с World Wide Web Foundation, а също и с редица правителствени и благотворителни организации в името на една обща цел – да направят Интернет по-достъпен по целия свят. Всички тези организации основаха един нов консорциум - Alliance For Affordable Internet (A4AI), а целта на този алианс е доста амбициозна: да се направи така, че разходите за Интернет в т.нар. развиващи се страни да не надхвърлят 5% от общия доход на един техен жител.
Според данните на Международния съюз по далекосъобщенията (ITU) към днешна дата в развиващите се страни много семейства харчат за Интернет достъп около 30% от месечните си доходи. Така например, за да си купи 1 GB трафик, жител на Мозамбик със средна за страната работна заплата трябва да се труди два месеца. Организацията A4AI пък смята, че именно тази висока цена възпрепятства развитието и повсеместното разпространение наСветовната мрежа, което се отразява негативно на образованието и на бизнес климата.
A4AI обаче съвсем не е първият проект, който има за цел да включи целия свят към Интернет. Такива са също огласеният неотдавна проект на Google Project Loon за осигуряване на Интернет с балони, а също известната инициатива на Facebook Internet.org.
Дали всичко това ще има успех в обозримо бъдеще? Как ще се отразят тези инициативи на Световната мрежа? Има ли готови технологии, които ще вдигнат достатъчно уебпроизводителността и през настоящата година? А през следващите? Това са все въпроси, чиито отговори със сигурност вълнуват всички ни, тъй като за добро или зло на практика вече не можем без Интернет. Именно поради тази причина е оправдан и поредният ни непретенциозен опит да погледнем в близкото и не дотам близко бъдеще на Мрежата. А ето и какво виждаме в него.
Пътят към високоефективния Интернет

HipHop, Air Traffic Control, WebP и Supplemental Downlink са само няколко от технологиите, които компанията Facebook развива съвместно със своите партньори от телеком бранша. Сред тях изпъкват имената на Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm и Samsung в рамките на един нов проект, наречен лаконично Internet.org. Въпросната инициатива, създадена през август 2013 г., има за основна цел да направи Световната мрежа достъпна за всеки. Нещо повече, през октомври Facebook публикува и един сериозен документ от 70 страници, в който подробно е описано как точно технологичните гиганти смятат да направят Мрежата общодостъпна, като междувременно увеличат обема на глобалния трафик към 1000 пъти и в близките 10-15 години да увеличат нейната ефективност… 100 пъти.
Разбира се, от гледна точка на по-напредналите И’нет потребители без съмнение интерес представлява информацията както за утвърдените технологии, така и за решенията, които все още се разработват с цел да поемат огромния товар на гореспоменатите амбициозни цели.
Може би тук е мястото да припомним, че специалистите от Facebook се замислят как да направят Интернет общодостъпен дълго време преди компанията да сложи началото на проекта Internet.org. Така с цел да увеличи ефективността на обмена на данни, през 2010 г. компанията пусна компилатора HipHop (HPHPc), който транслира PHP в C++, увеличавайки съществено производителността на Мрежата и позволявайки на всеки сървър да обработва с 50% повече данни от преди. Дори това обаче се оказа недостатъчно и компанията създаде виртуална машина за PHP под името HipHop Virtual Machine (HHVM). В резултат на това производителността се увеличи 5 пъти.

Наскоро пък Facebook се зае с реализацията и на инициативата Open Compute Project, която предвижда корпусите на сървърите да се правят от „зелени“ (природосъобразни) материали. По мнението на гиганта използването на такива корпуси може значително да повиши ефективността на центровете за обработка на данни (ЦОД) и да намали вредното им въздействие върху околната среда. А Open Compute вече има и своите успешни реализации. На негова база е изграден информационният център на Facebook Luleå (вШвеция), който е един от най-ефективните в света. Сега там се съхраняват над 250 милиарда снимки и повече от 250 петабайта (РВ) данни, като с всеки нов сървър се добавят средно по 0,5 РВ данни. И всичко това работи безотказно.
Към момента във Facebook се тестват и други интересни уебтехнологии. Такава е например системата Air Traffic Control, която е разработена с цел „да се облекчат инженерите при процеса на моделиране на трафик направо в офисите на Facebook“. Благодарение на тази технология мрежовите специалисти могат да контролират пропускателната способност на инфраструктурата, забавянията, загубите на пакети и други важни показатели. По думите на представители на Facebook технологията Air Traffic Control позволява също да се тестват различни стандарти за мобилна мрежова връзка (EDGE, 3G и 4G), както и да се определят способи за увеличаване производителността на приложенията в т.нар. развиващи се страни.
Най-голямата социална мрежа в света се е заела и с адаптирането на графичния формат за компресиране на изображения WebP, разработен от Google. Към днешна дата предимствата на въпросния формат се използват в пълна степен от Facebookприложението за Android устройства, но скоро компанията възнамерява да реализира тези възможности и за други платформи. Така при конвертирането на изображения от JPEG, GIF или PNG файлове в WebP формат може без загуби на качеството да се икономисат около 20% от мрежовия трафик.
Смартфоните и Интернет
През 2013 г. компанията Ericsson проведе редица изследвания с цел да изясни какво евентуално можем да очакваме от мобилните връзки и устройствата, през които ги осъществяваме. Малко след като публикува доклад, според който смартфоните правят живота в градовете по-поносим, компанията Ericsson оповести още един анализ. Той прави интересни прогнози за развитието на този сегмент през следващите няколко години. Според въпросния документ, наречен Ericsson Mobility Report, още към 2019 г. броят на потребителските абонаменти за мобилни телефони ще достигне 9,3 млрд., от които 5,6 млрд. (т.е. над 60%) ще бъдат за смартфони.
Към края на 2013-а делът на смартфоните от общия пазар на мобилни телефони е между 25% и 30%, което значи, че в света работят около 1,9 млрд. такива устройства. Аналитиците на Ericsson обаче подчертават, че смартфоните формират един от най-бързо растящите сегменти на пазара на мобилни устройства. Според последния статистически отчет на компанията над 55% от мобилните устройства, продадени в света през третото тримесечие на 2013 г., са именно смартфони. Разбира се, важен фактор за растящата популярност на смартфоните е тяхната намаляваща цена, която ги прави достъпни и за по-широк кръг потребители, както и поевтиняващите услуги за мобилен Интернет достъп. Интересното е, че тази тенденция според Ericsson ще се наложи от Китай и други развиващи се пазари, предлагащи по-евтини и достъпни модели смартфони.

Или както отбелязва Дъглас Гилстрап, старши вицепрезидент и стратег на Ericsson:„Смартфоните навлизат с феноменално бързи темпове и очакваме това да продължи все така. Трябваха ни повече от пет години, за да достигнем до първия милиард смартфон абонаменти, но за по-малко от две години ще достигнем 2 млрд. Между 2013 и 2019 г. смартфон абонаментите ще се утроят."
Създателите на изследването Ericsson Mobility Report очакват също смартфон трафикът да се увеличи 10 пъти между 2013 и 2019 г., достигайки до 10 екзабайта. Видеотрафикът расте с 55% годишно и ще представлява над 50 на сто от мобилния трафик на данни, а делът на социалните мрежи и уебуслугите ще представлява 10 на сто през 2019 г., прогнозират още от Ericsson.

За да е сигурно, че смартфон потребителите ще получат качествени услуги за достъп, се очаква WCDMA/HSPA мрежите да покрият 90% от населението на света до 2019 г. Според аналитиците по същото време почти две трети (65%) от населението ще използва 4G/LTE мрежи. 
А с това взривообразно нарастване на пазара на смартфони сред главните приоритети наFacebook и останалите мрежови гиганти се нарежда разработката на по-ефективни системи за кеширане на данни, на инструменти за компресиране на предаваната информация, както и на средства за намаляване на обема от данни, нужен за работата на приложенията. Част от тези инициативи е и създаденото преди време приложение Facebook For Every Phone за прости телефони с Java поддръжка. Въпросното приложение е и едно от средствата, с чиято помощ internet.org планира да увеличи броя на Интернет потребителите с още 5 милиарда души.

В края на изтеклата 2013 г. компанията Qualcomm също разказа за някои нови технологии, които нейните инженери разработват в подкрепа на проекта за по-бърз, по-достъпен и по-ефективен Интернет. Ето накратко кои са тези решения:
  • Carrier Aggregation и Supplemental Downlink – обединение на различни работни радиочестотни диапазони с цел постигане на по-висока скорост на пренос на данни;
  • LTE-Broadcast – едновременно предаване на съдържание към множество абонати с цел намаляване натоварването на Мрежата;
  • LTE-Direct – обмен на данни между две устройства без нужда от включване към Мрежата;
  • DSRC – мрежи с малък радиус на действие, които позволяват на автомобилите да обменят информация помежду си с цел предотвратяване на аварии и пътни инциденти.
Интернет на всичко?
Разказаното дотук съвсем не изчерпва безкрайната тема за бъдещето на Интернет, но един добър завършек на настоящия обзор би бил прегледът на някои съвсем напредничави схващания за развитието на Мрежата. Напоследък все повече компании например проявяват интерес към една модерна концепция, наречена „Интернет на всичко“ (Internet of Everything) и явяваща се продължение на идеята за „Интернет на нещата“ (Internet of Things). Преди месец, на 10 декември 2013 г., производители на устройства, мрежово оборудване и електронни компоненти обявиха създаването на алианса AllSeen Alliance. Целта на това сдружение е да бъде разработен единен индустриален стандарт, на базата на който да се осъществява връзката между устройства в рамките на концепцията „Интернет на нещата“. Всъщност именно членовете на този алианс (общо 24 компании) обновиха тази концепция като „Интернет на всичко“.  
В своите решения те ще използват операционни системи с ядро Linux, а за разработката на софтуер ще отговаря организацията Linux Foundation. За основа на свързаността на устройствата в концепцията „Интернет на всичко“ производителите на оборудване и компоненти ще приемат отворената платформа AllJoyn, разработена от най-крупния производител на чипове за смартфони и таблети Qualcomm. Разбира се, Qualcomm също е член на алианса.
Платформата AllJoyn е базирана на топология на мрежа с възлова структура, в която всеки възел служи не само за предаване и приемане на собствени данни, но и като междинен пункт за предаване на данни между съседни възли. Qualcomm е избрала такава топология, защото не счита за необходимо включването на всички устройства към Интернет. „Ако във вашия дом има 1500 устройства, едва ли ще искате всички те да са свързани към публична мрежа“, коментира ръководителят на центъра за иновации на Qualcomm Роб Чандхок (Rob Chandhok).

Qualcomm всъщност представи платформата AllJoyn през февруари 2013 г. Тя може да бъде използвана на процесор с всякаква архитектура и в устройство под всякаква операционна система. Платформата е разработвана няколко години, а освен самата AllJoyn Qualcomm предлага пакет от инструменти за създаване на софтуер (SDK) и примери за внедрявания.
Данните между устройствата в „Интернет на всичко“ ще се предават с помощта на различни мрежи, включително Wi-Fi, Ethernet и електропреносната мрежа.

„Интернет на нещата“ се смята за една от най-перспективните области в пазара на информационните технологии. Според прогнозите на IDC към 2020 г. обемът на този сегмент в парично изражение ще достигне $8,9 трлн.

„Интернет на нещата“ ще преобърне икономиката на потреблението
Навлизането на „Интернет на нещата“ маркира вододел в глобалната икономика на потреблението. Интернет свързаността ще бъде вградена в огромно количество нови продукти – от климатици до електрически крушки и аларми за сигурност. Всички тези продукти ще бъдат управлявани посредством приложения и уебсайтове и ще подават данни в облака. 
Нововъзникващи компании в областта на домашната автоматизация, гигантите в областта на потребителската електроника и големите технологични компании, базирани в Силициевата долина, се подготвят за мащабна битка за това ново потребителско пространство, често наричано пазар на „Свързания живот“, предупреждават експерти. 
Наскоро публикуван доклад на BI Intelligence например поставя акцент върху силите и факторите, които движат потребителския пазар „Интернет на нещата“, както и върху умопомрачителните размери на този пазар. Трудно е обаче да се даде прекалено висока оценка на важността на „Интернет на нещата“, защото той ще обхване дори продукти, които традиционно не разглеждаме като високотехнологични – например прозорците, филтриращи UV лъчите, или заключващите механизми на вратите. Една свързана перална машина пък би могла да „докладва“ за потребяваната от нея енергия и настройките към дадено приложение за смартфон. 
Според доклада приходите на пазара на „Свързания живот“, оценявани от продажби на свързани устройства и всички свързани услуги, ще достигнат огромните размери на 2,5 трилиона щатски долара до 2020 г.
Много потребителски категории вече преминават към този пазар, посочва още споменатият доклад. Това са например кухненско и домашно оборудване, светлинни и отоплителни продукти, устройства за мониторинг, използвани от компании, извършващи застраховки на коли, които позволяват на шофьорите да плащат според това, което изминават, и други.

ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ - СЪЩНОСТ И ФУНКЦИИ


Uploaded on authorSTREAM by Tarzen